Bergsjön Vårdcentrals råd: Getingstick

Sorterad i Allmänmedicin, Artiklar, Egenvård, Nyheter av på juli 31, 2019

 

Getingstick

Så här i slutet av sommaren blir getingarna allt mer påstridiga.  Vi tittar närmare på hur getingstick kan undvikas och behandlas. 

Det bästa rådet mot getingstick är självklart att försöka undvika ställen där det finns getingar, men som vi alla vet är det inte alltid möjligt. Om olyckan är framme och du eller någon i din närhet blir stucken är det oftast inte någon fara. Getingstick gör ofta ont men är i de flesta fall helt ofarligt. Vid sticket kan det bli en lokal rodnad med ett stickmärke i mitten. Smärtan strålar ut från området och kan bli värre under det första dygnet.

Kan göra väldigt ont men är ofarligt
Om man har endast lokala symtom är sticket helt ofarligt. Även om det kan göra väldigt ont. Man kan lindra symtomen genom att kyla ned med is eller lägga Alsollösningsomslag. Lokalverkande bedövningssalva så som Xylocain och allergitabletter kan hjälpa till med att lindra klådan.

Det är relativt ovanligt att man är allergisk mot getinggift. Men om man får en kraftig svullnad av stickområdet och blir illamående, får yrsel eller liknande symtom, bör man söka vård.

Känner ni er osäkra är ni alltid välkomna att komma till oss på Bergsjön Vårdcentral och BVC.

Etiketter: , , , , ,

Kommentarfunktionen är stängd