Få solbränna utan att bli bränd

Sorterad i Allmänmedicin, Egenvård av på juni 5, 2015

 

Solen har äntligen lovat att titta fram och bjuda på sommarvärme. För alla som nu kommer att njuta i solskenet vill vi ändå uppmana till försiktighet. Solen ger oss viktiga D-vitaminer som förhindrar benskörhet, men solning ökar även risken för hudcancer. Det är därför viktigt att sola med måtta och att skydda sig med solkräm. Om du ändå råkat bränna dig har vi på Bergsjön vårdcentral sammanställt några råd om hur du lindrar solsvedan.

Nu när sommaren är här vill vi genomfrusna nordbor efter en lång vinter värma oss i solen. Alla vet hur sköna de första soliga dagarna är. Under lång tid har vi fått höra att solande kan vara skadligt och därför undviker många det. Men nu har forskning visat att det kan vara nyttigt att vara i solen. Bara man är försiktig och inte utsätter sig för stark sol under för lång tid och bränner sig.

För alla har vi varit om känslan av när man varit ute i solen lite för länge och det värmer och svider lite axlarna. Solsveda förebygger man självklart bäst genom att sola måttligt och skydda sig mot solstrålarna. Solen är som starkast mellan klockan 11 och 14. Om man måste vara ute då är solskydd ett bra alternativ.


Lindra solsveda själv
Om man får hudrodnad som svider, bränner eller kliar behöver det inte behandling utan det går över av sig själv. Man kan lindra solsveda med kylbalsam eller receptfri kortisonkräm. Vid starkare smärta kan smärtstillande medicin som till exempel ibuprofen eller paracetamol hjälpa.

Vid svårare fall, särskilt hos barn, med stor utbredning och/eller blåsbildning bör man söka vård.

Om du känner dig osäker är du alltid välkommen till oss så hjälper vi dig.

Vi på Bergsjön vårdcentral och BVC önskar alla en underbar sommar!

 

Läs även våra andra råd:
Om du blir bränd av en manet

Etiketter: , , , , ,

Kommentarfunktionen är stängd