“Vi tillför hela Göteborg en ny fin byggnad”

Sorterad i Allmänmedicin av på september 9, 2014 0 kommentarer

TobiasFasthBergsjön Vårdcentral och BVC:s nya byggnad kommer inte skämmas för sig och Tobias Fasth, handläggande arkitekt på Wingårdhs Arkitektbyrå för den nya vårdcentralen, han tror att det kan bli något folk åker till Bergsjön för att få se.

Tobias Fast har rollen som spindeln i nätet i byggprojektet. I det här skedet av projektet bearbetar han de önskemål som vårdcentralen har för att kunna bedriva sin verksamhet på bästa sätt, och försöker överföra det till ett hus som fungerar på bästa sätt för dem. Det handlar om hur rummen ser ut, hur det skall ligga intill varandra, men även planeringen och logistiken för byggnaden. Och självklart hur huset ska se ut, det estetiska.

Vad har Nötkärnan haft för önskemål?
Nötkärnan har önskemål om en byggnad som stödjer deras verksamhet. Vårt svar på det är en enkel planform med ett centralt väntrum som får dagsljus från fyra ljusgårdar. Men det handlar också om antal rum, hur behandlingsrum ska fungera, eller hur receptionen ska se ut och fungera, och hur labbet och underöknings ska vara.

Vi jobbar just nu med ett förfrågningsunderlag som ska lämnas till olika entreprenörer för att få in offerter på en totalentreprenad. I det arbetet blir det även mycket samordning med sidokonsulter i olika discipliner, bland annat konstruktörer, VVS, akustiker och el- och energikonsulter

Utmaningarna med att planera och bygga en vårdcentral?
Det som är speciellt är att det är en så specifik verksamhet, att det ska fungera för patienter och de som arbetar där. I det här projektet är det dessutom speciellt att det byggs ovanpå ett befintligt parkeringsdäck.

Vad är speciellt ur teknisk synpunkt med att bygga ovanför ett parkeringsdäck?
Tekniskt sett blir undersidan av huset en extra fasad. Undersidan brukar vara mot marken, men nu när vi lyft upp huset får det en sida till. I vanliga fall brukar all försörjning, vatten, el, tele och avlopp åka rakt ner i marken, men här samlas allt till en punkt vid en pelare.

Det visuella mot det praktiska?
Vi har ett par viktiga bärande idéer med huset. Dels att det står upplyft från marken på pelare ovanpå det befintliga parkeringsdäcket. Sen har vi en häftig glasfasad runt om med täta och öppna delar. Både glaset och en bakomliggande plåt kommer ha ett tryck och huset kommer att ha olika färger åt olika håll, och skifta utseende när man rör sig längs med fasaderna. Invändigt blir det fyra ljusgårdar som ger ljus till de rum som inte får ljus från fasaden. Ljusgårdarna ska ha växter i olika tema som till exempel djungel och öken.

Hur fungerar det med ljusgårdarna?
Det är ett stort takfönster över varje ljusgård, en lanternin, som gör att man får ner mycket ljus. Ljusgårdarna inne i huset har ett eget klimat som går att styra automatiskt med ventilation, extra belysning och automatisk bevattningsanläggning, mm. På sommaren vill man inte att det ska bli för varmt, max ca 27 grader, så det är viktig att det går att ventilera ut den varma luften. På vintern ska det vara svalare, ca 8 grader så att växterna får en viloperiod.

Fanns det problem/möjligheter när ni började planera huset?
En kollega till mig, Anders Olausson, gjorde de första skisserna tillsammans med Gert Wingårdh. Den befintliga byggnaden där vårdcentralen finns nu är en fyrkantig byggnad med en öppen innergård. Den hade fungerat väldigt bra om den öppna gården istället hade varit ett centralt väntrum. Det är därifrån iden till planen för huset kommer.

I och med att fastigheten är upplyft ovanför parkeringsdäcket har det varit mer att ta hänsyn till, till exempel var gränsen för den nya fastigheten ska vara. Parkeringsdäcket har en annan fastighetsägare och det är mycket man måste komma överens om.

Vad måste man som arkitekt tänka på när man bygger ett hus som vårdcentralen i Bergsjön?
Det är inga problem med att rita ett väldigt fint hus i område som Bergsjön. Huset kommer tillföra något extra för både Bergsjön och Rymdtorget. Det är roligt att få vara med att lyfta hela Bergsjön som område.

Vad tänker du om framtiden för området Bergsjön?
Det är nödvändigt att minska segregeringen i Göteborg och integrera utsatta delar av staden. Man får inte låta vissa stadsdelar gå ner för mycket och bli utslagna. Det är viktigt för hela samhället och för samhällsutvecklingen att hela Göteborg lyfts och får del av nya byggnader. Därför är det extra roligt att Nötkärnan satsar på ett projekt som det här.

Vad tänker du om hur huset passar in i miljön?
Vi tänker att det ska passa in med områdets befolkning. I Sverige är vi kanske mer rädda för starka färger än vad man är i många andra länder. Med den sammansättningen som finns i Bergsjön, med människor från många kulturer, känns det helt rätt att ha färgstarka fasader och ett hus som verkligen syns.

Vad betyder det här för Göteborg som stad?
Jag tror att det här kommer bli en byggnad som många kommer åka för att titta på, den kommer vara så speciell. Vi tillför hela Göteborg en ny fin byggnad och hoppas det hjälper till att integrerar Bergsjön och de östra stadsdelarna med resten av staden.

Hur har responsen varit från Göteborg stad?
Stadsbyggnadskontoret har varit fenomenalt duktiga och bra. Det har inte varit några som helst problem och de har varit hjälpsamma, och positiva. Det finns en detaljplan för Rymdtorget från 2003 som vi faktiskt håller oss inom. Därmed har det varit en enklare och snabbare process än om vi först hade behövt arbeta fram en ny plan.

Vårdcentralen har en 25 års plan? Hur ser du huset i ett 25 årsperspektiv?
Jag tror ett sådant här hus kommer ha sådana kvaliteter att det kommer finnas kvar i 25, 50 eller 100 år. Det kommer alltid finnas användningsområden för ett sådant här hus.

 

Etiketter: , ,

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *