Feber hos barn
Är feber farligt? Varför får man feber? Och när ska man egentligen söka vård? Vi får en hel del frågor angående feber hos barn. Här svarar vår läkare Christer Andersson på några av dom.
Varför får man feber?
Feber är en naturlig del av kroppens immunsystem och en reaktion på infektion.
Är feber farligt?
Feber är i regel inte farligt. Det kan dock vara bra att fundera lite över varför den uppstår. Om det finns tydliga luftvägssymtom med snuva och hosta, ja då är det förkylning. Är det hög feber med smärta i muskulatur, leder och huvudvärk – då är det sannolikt begynnande influensa som är orsaken. Hos barn med hög feber utan andra tydliga symtom kan det vara idé att söka vårdcentralen för en bedömning.
När och hur ska man behandla?
Om det gäller barn så behöver man inte behandla feber med medicin om den inte blir väldigt hög; 40 grader och upp. Men om man märker att barnet mår dåligt, tex huvudvärk och muskelvärk, och har samtidig feber, då kan det vara idé att ge febernedsättande. Det är också viktigt med ett ordentligt vätskeintag under feber.
När ska man söka vård?
När det gäller barn så är allmäntillståndet avgörande för när man som förälder skall söka vård. Om barnet blir utslaget, apatiskt och inte svarar på febernedsättande så är det oavsett tidpunkt idé att söka vård för att få en bedömning av läkare.
Är du som förälder orolig går det också bra att ringa oss på vårdcentralen 031-792 94 00 för rådgivning, eller kontakta Sjukvårdsupplysningen på 1177.se