”Det kändes som ett drömuppdrag”
Gert Wingårdh har ritat den nya kommande byggnaden för Bergsjön Vårdcentral och BVC. Enligt honom var arkitekten Anders Olaussons första idé för huset så bra att den behövde inte stötas och blötas som man vanligtvis gör. Projektet kändes från första början som ett drömuppdrag då verksamheten enligt Gert Wingårdh infriar det privata initiativets flexibilitet.
Den nya byggnaden byggs ovanför ett parkeringsdäck och blir en av Nötkärnans åtta vårdcentraler. Huset kommer stå på pelare och har en fasad som skiftar i färg och form när betraktaren rör på sig. En fasad Gert Wingårdh har använt sig av på tidigare hus han ritat. Men utformningen med innergård och akvarieliknande lanterningårdar är det viktiga med huset.
Berätta om huset?
Christer Andersson från Bergsjön Vårdcentral och jag har en gemensam bekant som undrade ifall jag skulle vara intresserad av att rita ett hus åt Nötkärnans vårdcentraler. Projektet verkade intressant och han beskrev Christer som en progressiv läkare som vill mycket. Vi arkitekter säger ja till allting. ”Nytt jobb, så kul” kommer som en reaktion. Vid första mötet berättade Christer om verksamheten, hur positiv den var och hur det hade korta vårdköer. Även om den stora somaliska befolkningen. Om hur de var till exempel oroliga för en vanlig förkylning för i deras hemland kunde de leda till döden. Christer berättade hur effektivt de arbetade och hur många de behandlade varje dag. Allt det infriar drömmarna om det privata initiativets flexibilitet och snabba rörlighet. I en miljö som är lite tuff, som Bergsjön ändå är, få ge lite till staden genom att göra en fin byggnad och en njutningsfylld upplevelse. Det fanns inga fel på projektet och kändes som ett drömuppdrag.
Hur kom ni igång?
Anders Olausson hos oss var ledig och fick projektet. Den idé han presenterade för mig och Christer tyckte vi var bra. I de flesta projekt börjar det med en process där man stöter och blöter idéer, men i det här fallet behövdes det inte. Vårdcentralen idag är en fyrkantig byggnad med en innergård. Anders idé är att man istället kom in i gården och har då en klar överblick över var man var. Och sedan inrama den gården med inglasade akvarieliknande lanterningårdar med olika exotiska habitat, livsmiljöer med olika slags växtlighet. Det skulle göra att man satt i en miljö som kändes omsorgsfull, påkostad och där många skulle tycka om att vara. Sedan frostar vi glasen så även behandlingsrummen får glädje ljuset. Det är en idé som man själv önskar jag hade fått, men när en medarbetare får det blir jag bara glad.
Var det någon särskilt ni tänkte på med tanke på husets utseende?
Jag och Anders har arbetat med fasader för olika hus för Ericsson och vi har gjort ett hus för deras huvudkontor. Där har man en glasruta som är ungefär 6 mm tjock placerad på båda sidorna av en metallkassett. I det fallet testade vi att lägga ränder på det ena glaset och då fick vi en vit rand bakom glaset men när solen låg på fick man också skuggan av randen. När man rörde sig uppstod det en tredimensionell effekt. Alla tycker att det ser ganska bra ut. Sedan testade vi att ha ett glas med mönster i rött och svart som låg i två lager. Med komplexa mönster uppstod en väldigt djup och levande fasad. Det tog Anders med sig till det här projektet.
Hur tänker man som arkitekt när man ska rita ett hus i Bergsjön?
Det var någon som sa man tar ett hus och bygger det. Det man ser i Bergsjön är att husen uppenbart varit billiga. Ibland när vi pratar om arkitektur så säger vi att arkitektur är den byggda bilden av sig själv. Och då kan man sätta likhetstecken med min verklighet och då skulle min verklighet bli den billigaste verkligheten jag kan bo i. Det är inte nödvändigtvis den bästa självbilden man kan ha eller en miljö som bygger och stärker individer. Jag tror inte att byggnader är jätteviktiga men vi vill bygga en annan bild, en som är uppenbart påkostad och komplext sammansatt. En bild där man lagt in större omsorg och tankemöda. Den kommer skilja sig ordentligt omgivningen och vi hoppas den gör det på ett positivt sätt.
Tror du huset kommer bli en symbol för nya Bergsjön?
Det tror jag. Den lägger upp ribban på annan nivå. Jag tycker det är konstigt att man i Göteborg bygger så påvra kontorshus. Vi har inte tagit steget i kvalitet mot en stor stad. Nötkärnan vill göra ett fint hus för sin verksamhet.
Vad tänker man på när bygger en verksamhet som en vårdcentral?
Det handlar om att behandla människor med värdighet. När man sitter i väntrummet ska man göra det i en fin miljö. Alla gånger jag varit på en vårdcentral slås jag av att det är så påvert. Det är uppenbart att det är väldigt lite kärlek i det. Det finns något med materialval som höjer eller sänker en människans uppfattning om sig själv. Nu ska vi ha ett väntrum som är ljust och inte har ett spår av ett kommunalt väntrum över sig och präglas till hundra procent av de kostbara terrarierna, glasväggar som innesluter levande natur. Vi kommer även använda möbler som är uppenbart påkostade. Människor ska bli stärkta av att komma dit. Sedan finns det andra saker som är viktigare, som till exempel att teamet av läkare kommer kunna ta hand om sina patienter och få mer tid till mötet mellan människor.
Kan byggnaden luckra upp segregationen i Göteborg?
Det tror jag absolut. Om man gör analysen att det är segregerat för att det är få människor som har anledning att åka dit så kan den här byggnaden kunna ge fler anledning att ta sig dit. Då bryter man segregation.
Tror du känslan av att vara uppskattad är viktigare i ett område som Bergsjön?
Ja, eftersom där finns det färre sådana exempel. Men det vore roligt om den finaste vårdcentralen i Sverige ligger där. Det gäller att skapa attraktioner i förorterna som är värda en resa.
Se vår hemsida för att läsa mer.
eller följ oss på vår Facebook-sida:
www.facebook.com/bergsjonvardcentral
Etiketter: Arkitekt, Arkitektur, Bergsjön, Christer Andersson, Göteborg, Ljusgård, Ny byggnad