Hosta hos barn

Sorterad i Allmänmedicin, Artiklar, Egenvård av på december 10, 2019

Hostan är en del av kroppens försvar för att göra sig av med sådant som irriterar luftvägarna. Den vanligaste orsaken till att barn hostar är förkylning men hostan kan även orsakas av andra sjukdomar som kräver läkarvård.

 

 

Vad är hosta?

Hostan är en del av kroppens försvar – man hostar för att göra sig av med sådant som irriterar luftvägarna. Oftast kommer hostan i samband med förkylning. Slemhinnorna i övre luftrören svullnar och det bildas slem. Då retas nerver i slemhinnan och sänder signaler till hostcentrum i hjärnan.

 

Symptom

I samband med förkylning brukar hostan börja som en rethosta med värk bakom bröstbenet. Efter några dagar övergår den i slemhosta. Hostan kan vara kvar i flera veckor eftersom slemhinnorna fortfarande är känsliga men avtar efter hand och har i regel gått över efter två till fyra veckor.

 

Behandling

Se till att barnet dricker ordentligt. Dryck gör slemmet mindre segt och lättare att hosta upp. Rethosta lindras ofta av vatten.

Näsdroppar och att höja huvudändan på sängen minskar svullnaden i luftvägarna.

Undvik rök eftersom det retar slemhinnorna.

 

Andra sjukdomar som kan ge hosta

Det finns många olika sjukdomar som kan ge hosta och hostan kan därför låta olika. Den kan till exempel vara torr, slemmig, skällande, pipande eller kiknande.

 

Hosta kan till exempel bero på:

förkylning

RS-virusinfektion

kikhosta

förkylningskrupp

lunginflammation

astma och allergi

att barnet andats in brandrök, het ånga, gaser eller kemikalier.

 

 

pojke_hostarNär ska man söka vård?

Man kan behöva söka vård på vårdcentral om

  • barnet har hosta och feber i mer än fyra dygn och verkar trött och hängigt
  • barnet andas ovanligt snabbt eller har hosta och hög feber
  • barnet har ont på sidorna nedanför revbenen.

 

Om man är osäker på om barnets hosta behöver undersökas kan man ringa till sjukvårdsrådgivningen telefon 1177, eller vårdcentralen för att få råd.

 

Ring 112 och begära ambulans om barnet har svårt att andas eller har feber och svårt att svälja. Det gäller också om barnet har fått något i luftvägarna, som det inte genast kan hosta upp.

 

Läs också:

Förkylning hos barn

Feber hos barn

 

Källor:

strama.se

Vårdguiden

Etiketter: , , , , , , , ,

Kommentarfunktionen är stängd