Bra att tänka på vid magsjuka

Sorterad i Allmänmedicin av på oktober 20, 2019

Såhär års går det en hel del magsjukor. Magsjuka eller maginfluensa är obehagligt, men sällan något som kräver behandling. Viktigt att tänka på som sjuk är att få i sig vätska kontinuerligt och att försöka undvika att föra smittan vidare.

Årets kallare månader i regel den tid på året då flest barn och vuxna insjuknar i till exempel influensa och magsjuka. De flesta fall kräver ingen behandling, utan går över efter några dagars vila. Vid magsjuka är det lätt att bli uttorkad och därför är det som magsjuk extra viktigt att försöka få i sig vätska kontinuerligt.

Är det ett litet barn som har insjuknat går det ofta enklare att mata barnet skedvis med vätska eller vätskeersättning, som tillexempel finns på apoteket. Är du osäker på om ditt barn är uttorkat kan en bra tumregel vara att  ett barn, trots magsjuka, ska konsumera fyra blöjor om dagen – annars kan det vara en god idé att ringa och rådfråga vårdcentralen: 031-792 94 00.

Magsjuka är ofta mycket smittsamt! Därför är det viktigt att hålla sig hemma tills man är helt smittfri. En god riktlinje är att inte gå till förskolan/skolan/jobbet på 48 h efter senaste diarrén eller kräkningen.

Kommentarfunktionen är stängd