Från höst-depp till höst-pepp…

Sorterad i Allmänmedicin, Egenvård, Motion & Hälsa av på november 20, 2020


Ta vara på dagsljuset
När du är ute i dagsljus sätter produktionen av serotonin igång i kroppen. Det är ett ämne som är viktigt för att du skall känna dig pigg och glad. Försök att gå ut en halvtimme på förmiddagen eller lunchen i dagsljuset. Även när det är molnigt ute behöver du bara vara ute en kort stund för att få ut samma ljus som inomhusljus ger under lång tid.

Ladda med vitaminer
Forskning visar att D-vitaminbrist kan vara en av anledningarna till vintertrötthet. D-Vitamin bildas i kroppen vid solljus men finns också i fet fisk, ägg, kött, berikade mejeriprodukter som margarin och mellanmjölk. Andra bra vitaminer att tänka lite extra på under hösten och vintern är Vitamin B1 (finns t.ex. i fullkorn, bönor och ris) och E-vitamin (finns i t.ex. vetegroddar, avokado och ägg). Men det går också bra att äta extra vitamintillskott i tablettform, fråga på apoteket så får du hjälp att välja något som passar dig och dina behov.

Motionera mera
Träning är bra oavsett årstid. Och även om det kan kännas extra motigt att komma igång under hösten och vintern så kan motion hjälpa dig att både känna dig lite piggare och starkare. Att vara utomhus, särskilt i naturen, har positiva hälsoeffekter. Både endorfin- och serotonin-nivåerna ökar när du rör på dig, vilket kan göra att känslan av välbefinnande ökar. Att andas frisk luft hjälper också kroppen att piggna till.

Sömnen är viktig
Genomsnittspersonen behöver sova omkring 7-8 timmar. Och även om vi egentligen inte rent fysiskt behöver mer sömn på vintern, så gör färre soltimmar att kroppen producerar mer av hormonet melatonin, som gör att vi känner oss tröttare. Det är viktigt att kompensera för den energin som man förlorar när vi inte får tillräckligt med ljus – och ett sätt kan vara att sova. Några enkla tips för att somna bra på kvällen är ett svalt sovrum, att undvika koffein, alkohol och nikotin och att hålla regelbundna tider för läggning.

Glöm inte att koppla av
Långvarig stress och sömnbrist kan påverka immunförsvaret negativt, håll lite koll på din stressnivå och försök att avsätta egentid för avkoppling regelbundet. Ta ca 15-30 min några gånger i veckan, eller så ofta du har möjlighet, och koppla av helt från jobb och andra plikter. Du kan prova meditation eller en skön avslappningsövning. Stillsam träning som Yoga, eller en långsam promenad kan också hjälpa.



Kommentarfunktionen är stängd