Aj! -Något bet mig! – Fästingar

Sorterad i Allmänmedicin, Artiklar, Egenvård, Nyheter, Vaccinering av på juli 14, 2020

Säsongen för fästingar brukar räknas från mars till november. Det är oftast i skog eller högt gräs man kan få fästingar på kroppen. Om man vet att man ska ut i sådan terräng kan man försöka undvika fästingbett genom att klä sig i långärmat och långbyxor.

Om du skulle hitta en fästing på kroppen är det ingen större fara då de flesta fästingbett är ofarliga. Men om du hittar en ska du så snabbt som möjligt avlägsna den med en pincett, se till att du får bort hela fästingen. Själva bettet kan klia och irritera men det brukar gå över på ett par dagar.

Borrelia och TBE
Även om det är ovanligt så kan fästingar kan sprida olika sjukdomar, de vanligaste är borrelia och TBE. Mot TBE finns det ett bra vaccin men mot borrelia finns det för närvarande inget. Symtomen på en borreliainfektion är oftast en hudrodnad stor som en femkrona. Om den inte försvinner ska man gå till vårdcentralen för att kontrollera om det är en borreliainfektion som ska behandlas med antibiotika. TBE orsakas av ett virus, och ger huvudvärk och hög feber. Om man får dessa symtom i samband med ett fästingbett ska man söka sjukvård så snabbt som möjligt.

Känner ni er osäkra är ni alltid välkomna att komma till oss på Bergsjön Vårdcentral och BVC.

Läs även våra andra råd:
Behandling vid getingstick

Etiketter: , , , , , , , ,

Kommentarfunktionen är stängd