Aj! -Något bet mig! – Manet

Sorterad i Allmänmedicin, Artiklar, Egenvård, Göteborg, Nyheter av på juli 1, 2022 0 kommentarer

Vi på Bergsjön vårdcentral älskar sommarens möjligheter till bad. Tyvärr händer det ibland att man kommer i kontakt med maneter och bränner sig. Det är obehagligt men inte farligt. Därför vill vi ge några enkla råd hur du kan behandla dina besvär om du bränt dig på en manet.

Västkustsommaren är underbar med skärgården med klippor och salta bad, men det det kan finnas maneter i vattnet. Det är framför allt röd brännmanet som är besvärlig men även blå brännmaneter och kompassmaneter kan orsaka hudsveda och rodnad.

Om man inte gör något åt när man blivit bränd kan det ge långdragna besvär. På brännmaneternas bränntrådar sitter det små harpunliknande utväxter som är skapade för att fastna och därför är det viktigt att det första man gör när man blivit bränd är att spola av kvarsittande trådar med havsvatten. Det är viktigt att använda havsvatten för annars riskerar man att utlösa kvarvarande nässelceller vilket kan göra mer skada. Men hoppa inte i vattnet igen då det kan finnas fler maneter i vattnet utan ta upp en hink med saltvatten och slå över dig.

För att minska smärtan kan man att ta allergimediciner, eller sänka ned den drabbade kroppsdelen i varmt vatten för att neutralisera gifter. Detta bör man göra inom senast en timme efter man bränt sig för att få bra effekt.

För att lindra smärtan kan man använda smärtstillande Xylocain salva. För att lindra hudirritation kan man använda receptfri kortisonkräm som hydrokortison.

Om du känner dig osäker kan läsa du mer på 1177.se eller kontakta oss.

Vi på Bergsjön vårdcentral och BVC önskar alla en underbar sommar!

Läs även våra andra råd:
Behandling vid solsveda.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *