Bergsjön vårdcentrals goda råd i den tidiga sommarvärmen: Solsveda

Sorterad i Allmänmedicin, Artiklar av på maj 18, 2018 0 kommentarer

Vi på Bergsjön vårdcentral vill att alla ska kunna njuta av solen. Därför vill vi ge några enkla råd till vanliga besvär som kan uppkomma. Det för att vi tycker ni utan oro ska kunna njuta av värmen i lugn och ro.

Nu när sommaren redan är här vill vi genomfrusna nordbor efter en lång vinter och vår värma oss i solen. Alla vet hur sköna de första soliga dagarna är. Under lång tid har vi fått höra att solande kan vara skadligt och därför undviker många det. Men nu har forskning visat att det kan vara nyttigt att vara i solen. Bara man är försiktig och inte utsätter sig för stark sol under för lång tid och bränner sig.

För alla har vi varit om känslan av när man varit ute i solen lite för länge och det värmer och svider lite axlarna. Solsveda förebygger man självklart bäst genom att sola måttligt och skydda sig mot solstrålarna. Solen är som starkast mellan klockan 11 och 14. Om man måste vara ute då är solskydd ett bra alternativ.


Lindra solsveda själv
Om man får hudrodnad som svider, bränner eller kliar behöver det inte behandling utan det går över av sig själv. Man kan lindra solsveda med kylbalsam eller receptfri kortisonkräm. Vid starkare smärta kan smärtstillande medicin som till exempel ibuprofen eller paracetamol hjälpa.

Vid svårare fall, särskilt hos barn, med stor utbredning och/eller blåsbildning bör man söka vård.

Om du känner dig osäker är du alltid välkommen till oss så hjälper vi dig.


Läs även våra andra råd:

Om du blir bränd av en manet

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *