Diamanten som får igång byggnationen i Bergsjön

Sorterad i Allmänmedicin, Bergsjön, Göteborg, Vårdcentral av på augusti 19, 2014 0 kommentarer

MatsArnsmarDet finns en enformighet i Bergsjön när det kommer till byggnationen. Men nu när det börjar hända mer i Bergsjön, både med mer byggnation och kultur, tror Mats Arnsmar (S), kommunalråd i Göteborg, att vårdcentralens byggnad kan bli en symbol för den nya identiteten.

Nötkärnan ska bygga en ny byggnad för Bergsjön vårdcentral och BVC och är en av Nötkärnans åtta vårdcentralen. Den byggs ovanför ett parkeringsdäck och har ritats av Gert Wingårdh. Göteborg stad kom in i projektet i och med att byggnaden behövde förlita sig på otraditionella lösningar. Men byggnadens funktion kan enligt Mats Arnsmar (S) vara både samhällsnyttig och psykologisk

Varför är det bra med en ny vårdcentral i Bergsjön?
Eftersom det finns en historia av att det händer lite i området är det är bra med allt nytt som händer där. Det har byggts hus längst ner i Bergsjön men det är det enda som har byggts på väldigt länge och det har byggts lite vilket gör att det varit en strategi från stadens sida att få igång byggande utmed spårvagnslinjerna. I Angered och Bergsjön har det inte varit det självspelande piano som det varit i Frölunda, så jag ser det som väldigt positivt när det är någon som vågar.

Vad är planen för Bergsjön?
Trots att det är ganska stora hus i området är det väldigt glest byggt och det finns ett stort upprustningsbehov. De två stora fastighetsägarna i området har börjat diskutera vad som kan göras. Det är positivt när de börjar tänka på hur man kan förtäta på annat sätt, få in annan typ av boende i området, bland annat in man bygger radhus. Det finns mycket positiva diskussioner. Men det är alltid svårt att vara först. Idén med vårdcentralen blir kärnan i hela systemet med vårdcentral, affär och stadsdelscentrat. Om vi kan från stadens sida få till ett kulturhus kan det bli hjärtat som gör att det börjar pumpa, får igång allt.

Vad innebär det med vårdcentral?
Deras koncept med fastanställda tolkar för de språk som behövs mest har visat sig vara väldigt framgångsrikt. Det är till och med folk från andra delar av staden som listar sig där. Så det är otroligt positivt och det blir hjärtat i det positiva. Något man kan bygga vidare på. Garaget man bygger på är slitet och där behövs också en uppryckning för att känna att vi kommer vidare. Annars är området från 60- och 70-talet så det har funnits i 40 år och behöver renoveras. Det byggdes i element-teknik som vi har haft problem med på andra ställen, där bland annat element går sönder. Området är precis i den brytningspunkten och då är det bra att någon är beredd att säga ”jag är beredd att satsa här”. Det tror jag är en av nyckelfrågorna för Bergsjön.

Är det svårt att vara först?
Det är en märklig psykologisk spärr. Man vill inte vara först, det är osäkert och man tar en risk. Och, klart, om ingen annan vill vara med börjar man tvivla. Men börjar väl en så vågar även andra. Då ser man att det blir positivt. Då kan man börja se på de andra husen och vad som kommer hända.

Men det finns en verklighet? Vad finns det för problem i Bergsjön?
Det finns så mycket positivt i Bergsjön. Närheten till grönområden, själva sjön och badplatsen, och de nybyggda husen för att nämna något. Plus alla spårvagnar som åker dit så att det är bra kommunikationer till staden. Så egentligen är det ett fantastiskt område. Jag vill inte fokusera på problemen.

Hur ser du på Bergsjön i framtiden?
Trots att det finns stora hus, är det glest med långa avstånd mellan husen, vilket gör att det finns otrygga områden mellan husen där vi måste bygga och förtäta. Idén med satellitstäder där man skulle plocka upp alla bilarna från staden och bygga leder utanför. Det är bra för de som bor där, men man kommer aldrig dit av en slump utan man måste känna någon där för att åka dit. Har du inte det är du hänvisad till 70-vägarna utanför. Vi planerar inte så längre.

Vårdcentralsbyggnaden skäms inte för sig?
Den tar verkligen plats, och jag tror man behöver det för att stärka identiteten i Bergsjön. Elementhusen byggde man för att få upp många hus snabbt. Blev mycket upprepning. Elaka tungor säger att det var produktionen som bestämde var husen skulle vara, att husen byggdes där kranbanorna gick. Men det blev enformigt och jag tror att för att man ska få en identitet så måste det skilja lite och ha olika färg. Barnen ska kunna säga att de bor på den röda eller den blåa gården. Det blir ingen identitet och där har man en bit att kvar att bygga. Och, där kan vårdcentralen bli då den stora diamanten.

Kan det bli en del av den Bergsjönska identiteten?
Med de idéer som presenteras kan det bli en byggnad som man åker till Bergsjön för att se. Det tror jag. Gänget uppe på vårdcentralen har tagit in Wingårdh. Något Bergsjön vårdcentral har förstått så är det kommunikation.

Om man vill bygga en stad vill man kombinera olika saker. När man bygger ett hus vill man kunna ha butiker i botten. Traditionellt när någon byggt mycket bostäder så har de varit duktiga på att bygga, men inte bra på att ta hand om lokalerna. Nu är det någon annan som har parkeringsplatsen under och vårdcentralen utnyttjar luftrummet ovan det. Sedan möts de med avlopp och rör.

Drömmen är att du ska kunna leva hela ditt liv i Bergsjön. Bo där, kunna cykla bort till tandläkaren, gå på vårdcentralen och gå på gymmet utan att du sätter dig i en bil för att först åka två mil till jobbet, sedan åka ytterligare två mil för föreningslivet och avslutningsvis åka lika långt tillbaka hem. Det var så man planerade förut.

De viktiga sociala funktionerna?
Vi har effektiva storköp vilket tvingar folk att åka långt för att handla istället för att man handlar på torget. Nu finns det på torget en ganska stor ICA-butik som har tagit många kliv framåt. Och stadsdelscentrat har allt som behövs, bland annat vårdcentral. Då får man många av de delar som gör att man kan egentligen leva sitt liv utan bil. Så detta blir ett minisamhälle i samhället. Men nu är det glest byggt, så om vi ska få till det, så måste det bo fler människor och vi måste få upp fler hus.

Hur ser du på en 25-årsplan framåt?
Jag ser att Bergsjön kommer bli förtätad, och kommer byggas ihop med Kortedala och andra delar. Vi måste även fundera på 70-lederna. Är det så vi ska förflytta oss eller på något annat sätt? Om 25 år kommer Bergsjön kännas mer mer stadslikt. Precis som man ser med Frölunda torg där man står i brytningspunkten från förort till en stad.

 

Läs även arkitekt Gert Wingårdhs tankar om det nya huset.

 

Se vår hemsida för att läsa mer.

eller följ oss på vår Facebook-sida:
www.facebook.com/bergsjonvardcentral

Etiketter: , , , , , , , ,

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *