Christer Andersson i paneldebatt om förorter och segregation

Sorterad i Allmänmedicin av på augusti 14, 2014

PaneldebattKulturkalaset

Idag på Göteborgs Kulturkalas deltog Christer Andersson från Bergsjön Vårdcentral i en paneldebatt arrangerad av bostadsbolagen. En dag då regnet låg i luften men med en sol som värmde och bländade var ämnet segregationen, och vad har Göteborg som stad för ansvar och vad kan andra parter göra.

Deltagarna i panelen var Sacha Pardon, Boklok, Per-Henrik Hartmann, VD i Familjebostäder AB, Lena Lundblad, planeringschef på Fastighetskontoret och Christer Andersson från Bergsjön Vårdcentral.

Debatten började med frågan om alla i panelen brann för förorten, vilket alla sa sig göra.

– Självklart brinner jag för förorten, och särskilt för Bergsjön. Det är därför vi arbetar i och med vårdcentralen, sa Christer Andersson.

Bilden av förorten negativ
Bilden av förorter är ofta negativ och vid diskussionen om hur man ska kunna få bort den negativa bilden, minska segregationen, och göra förorter till attraktiva områden där folk vill bo, fanns det flera förslag.

Sacha Pardon från Boklok berättade hur de i en undersökning hade frågat de som bor i förorterna och där fått svar att det var bra att bygga bostäder som de boende ägde själva. För att skapa en blandning av de som äger sina lägenheter och de som hyr sina lägenheter. De hade även den erfarenheten från bostäder de byggt på annat håll i Göteborg.

Per-Henrik Hartmann från Familjebostäder ville att man skulle våga visionera mera, våga ha stora planer och bjuda in andra parter till projekten. Det var något även Christer Andersson höll med om samtidigt som han vill att Vintergatan-projektet konkretiseras och blir verklighet:

– Det skulle innebära att det byggs en stadsgata från Rymdtorget till Komettorget med minst 1000 nya lägenheter. Det behövs något attraktivt som folk vill åka till. Det skulle bryta upp den på så många sätt tråkiga bebyggelsen som finns där nu.

 Lena Lundblad, planeringschef på fastighetskontoret i Göteborg höll med och berättade att man inte kan bygga Bergsjön som centrala staden, men att de vill bygga bättre service och mer trygghet för de som bor där. Det genom att bygga inifrån och ut, och med att bygga stråk mellan viktiga punkter.

Våga öppna upp projekten
Men Christer Andersson känner att staden och kommunen borde öppna upp projekten och våga mer.

– Det är bättre att satsa ordentligt och öppna upp för privata investerare. Jag hoppas att det blir attraktivt att bo i förorten, men jag är rädd att projekt stannar upp för att man fokuserar på svårigheterna. Vi vet att när den nya byggnaden är klar får vi direkt dra av 15% av värdet men vi på Bergsjön vårdcentral har minst 25 års-perspektiv på vår verksamhet och alla som investerar måste göra det på samma sätt, långsiktigt.

 Följ oss gärna på Facebook för att ta del av allt som händer på Bergsjön Vårdcentral.

Kommentarfunktionen är stängd